وکیل ملکی
وکیل ملکی
وکیل ملکی کیست؟ وکیل ملکی چه کارکردی دارد؟ وکیل ملکی چه کمکی به ما می کند؟ در خصوص کدام دعاوی می توانیم از وکیل ملکی استفاده کنیم؟ هزینه وکیل ملکی چقدر است؟ یک وکیل ملکی مجرب را از کجا می توانیم پیدا کنیم؟ ویژگی های یک وکیل ملکی چیست؟ برای انتخاب وکیل ملکی به چه مواردی باید توجه داشته باشیم؟ مهمترین عناصر کاری وکیل ملکی چیست؟ مهمترین ابزارهای کاری وکیل ملکی چیست؟ وکیل ملکی در چه حوزه هایی فعالیت می کند؟ کارکرد وکیل ملکی چیست؟
وکیل ملکی از جمله وکلای پرکاربرد در قانون ایران محسوب می شود. به طور کلی دعاوی که در خصوص ملک یا زمین تعریف شده باشد در حوزه کاری این وکیل محسوب می شود. از این رو می توان حدس زد که تا چه اندازه حوزه کاری آن گسترده است. همین مسئله به ما نشان می دهد که کار وکیل ملکی تا چه اندازه می تواند مهم و سخت باشد.
اما این گستردگی حوزه کاری وکیل ملکی انتخاب را برای متقاضی سخت می کند. در واقع وقتی فردی درگیر این چنین دعاوی می شود عملا نمی تواند به درستی تشخیص دهد که بهترین مسیر کدام است و یا کدام وکیل می تواند بیشترین کمک را به وی کند. از این رو ما در این مقاله به دنبال این موضوع هستیم که بدانیم اساس کار یک وکیل ملکی در قانون ایران چیست و چگونه می توانیم بهترین آن ها را پیدا کنیم؟ در کلام ساده تر ما تنها می خواهیم اطلاعاتی به دست بیاوریم که بر اساس آن توانایی پیدا کردن بهترین و مجرب ترین وکیل را در حوزه مورد نیاز خودمان داشته باشیم. این نکته بسیار مهمی است که باید به آن توجه داشته باشید.
از این رو در ادامه با توجه به هدف تعریف شده بهتر است از الفبای قانون و مفاهیم آن صحبت کنیم. این الفبا باعث می شود که بتوانیم ساده تر و راحت تر با کارکرد وکیل ملکی آشنا شویم. یادتان باشد که بعد از خواندن این مقاله شما قرار نیست تبدیل به یک وکیل حرفه ای شوید! بلکه شما چارچوب و تصویر کلی از مسیر قضایی که درگیر آن هستید را درک خواهید کرد. این تصویر به شما این امکان را می دهد که بتوانید بهترین تصمیم گیری ها را در این خصوص داشته باشید.
وکیل ملکی دارای چه تخصص هایی است؟
وکیل ملکی دارای مهارت ها و تخصص هایی است که باعث ایجاد وجه تمایز او با دیگر وکلا است. برای مثال وظایف و تعهداتی که یک وکیل ملکی در مقابل موکل خود دارد بسیار متفاوت تر از تخصص هایی است که وکیل طلاق توافقی می تواند در جریان دادرسی پرونده های مختلف داشته باشد. به همین دلیل هم به تمامی افرادی که قصد دارند به وکیل ملکی مراجعه کنند د رابتدا توصیه می کنیم که در مورد تخصص ها و مهارت های این وکیل اطلاعات دقیق و کاملی پیدا کنند و سپس اقدامات لازم را انجام دهند. پس در ادامه متن به چند مورد تخصص های اصلی که یک وکیل ملکی باید داشته باشد اشاره می کنیم تا با انها اشنا شوید و در مورد آنها اطلاعات دقیق و کاملی بدست آورید:
وکیل ملکی می تواند از همان ابتدای پرونده در کنار موکل خود باشد و به او کمک کند تا بهترین و حرفه ای ترین اقدامات را انجام دهد و حقوق او کمتر مورد تضییع واقع گردد. یکی از عمده ترین مشکلاتی که افراد رد پرونده های ملکی با ان مواجه می شوند و این مشکل عمده باعث ایجاد آسیب و خسارت به آنها می شود آن است که این افراد در ابتدا با خود فکر می کنند که به تنهایی می توانند مراحل دادرسی را پشت سر بگذارند اما حقیقت آن است که تنها کسی که می تواند این مراحل را به راحتی پشت سر بگذارد کسی است که دارای تجربه باشد و چندین بار مسئولیت این پرونده ها را بر عهده گرفته باشد، پس به راحتی می توان این موضوع را تشخیص داد که همه مردم عادی نمی توانند این وظایف را انجام دهند و بهتر است قبل از آنکه با مشکل چالش روبرو شوند به سراغ وکیل ملکی بروند .
وکیل ملکی به راحتی می تواند انواع اسناد حقوقی و قانونی را برای پیشبرد یک پرونده لازم است را تهیه و تنظیم کند و چارچوب های قانونی را به بهترین شکل ممکن در آنها رعایت کند. شاید در چنین مواردی با خود بگویید که همه وکلا می توانند اسناد حقوقی ا تهیه و آماده کننند و این چیزی نیست که تنها از عهده وکیل ملکی پراید، حتی وکیل تصادفات نیز می تواند در مورد موضوع پرونده ای که در حوزه ای فعالیت میکند، اسناد حقوقی مشخص و تهیه کند و به مراجع ذی صلاح تحویل دهد. اما حقیقت آن است که محتوای اسناد حقوقی و مدارکی یک وکیل تخلیه میتواند آماده کند کاملا با اسناد و مدارک مربوط به وکیل ملکی متفات است و همین مائل باعث ایجاد وجه تمایز میان وکیل ملکی با دیگر وکلا است.
وکیل ملکی و دیگر مهارت های او
وکیل ملکی می تواند به راحتی برای دفاع از حقوق موکلان خود در دادگاه حضور یابد و شرایط را به بهترین نحو ممکن رهبری کنند. یکی از شاخص ترین ویژگی های وکیل ملکی آن است که دارای فن مذاکره است و شما باید دقت داشته باشید که هر وکیل و متخصص حقوقی دارای فن مذاکره نیست و این موضوعی است که شاید شما بتوانید در وجود وکیل ملکی بهتر آن را احساس کنید.
وکیل ملکی از همان مراحل تهیه و تالیف دادخواست و حتی ا اخر که رای پرونده ممکن است به دیوان عدالت اداری ارسال شود در کنار موکل خود است و در کوتاه ترین زمان ممکن تمامی سوالات او را پاسخ می دهد. وکیل ملکی کسی است که می تواند برای تهیه و تنظیم فرجام خواهی در زمینه پرونده های ملکی بهترین و حرفه ای ترین اقدامات را انجام دهد تا میزان آسیب و خسارت کاهش پیدا کند.
امروزه ممکن است افراد بسیاری ببینید که ادعا کنند می توانند انواع و اقسام اسناد حقوقی و قانونی را تهیه و تنظیم کنند و آنها را در مراحل دادرسی موکلان خود استفاده کنند اما شما باید بدانید در مورد اسناد حقوقی هر پرونده ای بهتر آن است که وکیل متخصص در همان حوزه تصمیم گیری کند و اسناد لازم را تهی و تنظیم کند تا کمترین خلا قانونی در طی آن بوجود آید. برای مثال یک وکیل ملکی هیچ گاه نمی توان تخصص و مهارتی که یک وکیل تغییر نام برای تهیه درخواست حقوقی تغییر دادن اسم به مراجع ذی صلاح ارائه می دهد را داشته باشد و البته بالعکس این موضوع نیز در مورد پرونده های ملکی صدق می کند.
از دیگر مباحثی که بهتر است در مورد مهارت های وکیل ملکی بدانید آن است که این فرد حرفه ای و متخصص بهترین کسی است که می تواند در جلسات مشاوره حقوقی به سوالات افراد پاسخ دهد و راه حل های قانونی مناسبی بریای جریا پرونده های آنها پیدا کند. یکی از مشکلاتی که باعث می شود تا افراد در جریان پرونده های مختلف با شکست مواجه شوند و نتوانند به خوبی از حقوق خود دفاع کنند آن است که اگاهی ک کاملی در مورد جوانب پرونده ای که با ان روبرو شده اند ندارند و نمی دانند دقیقا چه اقدامی میتواند باعث بهبود شرایط آنها در روند قضایی شود.
وکیل ملکی و اهمیت حضور او در جامعه
وکیل ملکی یکی از بهترین وکلایی است که می تواند در جریان پرونده های مختلف شرایط بسیار خوبی را ایجاد کند و با استفاده از مهارت هایی که دارد به موکل خود کمک کند تا در مدت زمانی کوتاهی نتایج نسبتا خوبی را کسب کند و جریان پرونده خود را تا حد زیادی تسریع بخشد. اکنون ممکن است برخی از افراد با خود فکر کنند عمده ترین دلیلی که وکیل ملکی را میتوان به عنوان یک وکیل متخصص معرفی کرد چیست و وظایف این فرد حرفه ای دقیقا به چه مواردی تقسیم می شود که می توان به او اعتماد کرد؟
مسئله مهمی که باید رد اینجا به آن پاسخ دهیم آن است که هر وکیل پایه یک دادگستری وظیفه ندارد تا پرونده های ملکی را به نحو احسن مدیریت کند و در این زمینه موفقیت های نسبتا خوبی را کسب کند. امروزه تعداد زیادی از وکلا در جامعه مشغول کار هستند که بسیاری از آنها دارای توانایی های محدودی هستند و نمیتوانند انواع پرونده های مختلف حقوقی را با چالش مواجه کنند و برای آنها راه حل قانونی مناسبی پیدا کنند. در چنین مواردی باید بگوییم یکی از عوامل موفقیت در جریان پرونده های مختلف آن است که موکل این موضوع را بداند و سعی کند با تکیه بر توانایی ها و تخصص هایی که دارد بهترین و حرفه ای ترین وکیل را رد حوزه پرونده ای که با ان مواجه شده است پیدا کند.
وکیل ملکی به دلیل آنکه با تعداد زیادی پرونده های تخصصی در این حوزه آشنا شده است مهرات بسیار بالایی در مدیریت آنها پیدا کرده است بهتر از هر کس دیگری می تواند جریان این پرونده ها را در مراحل قضایی مور پیگیری قرار دهد و انها را پس ازبررسی و مورد تحلیل قرار دادن به نتیجه برساند. البته این موضوع را بدانید که هر وکیل متخصص و حرفه ای این توانایی را دارد که در مورد پرونده هایی که در جریان آنها مهارت و تجربه کسب کرده است به موکلان خود کمک کند و یکی از این دسته وکلایی که سالهای زیادی است در میان مردم مشغول فعالیت است و موفقیت های بسیار زیادی را نصیب خود کرده است، وکیل کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری است.
برای مشاوره با وکیل ملکی چه کنیم؟
وکیل ملکی می تواند از طریق راه های مختلفی به سوالات افرادی که به او مراجعه می کنند پاسخ دهد و سوالات آنها را با دقت بررسی می کند تا راه حل مناسبی برای آنها پیدا کند. امروزه هنگامی که رد مور مشاوره حقوقی با وکیل ملکی صحبت می کنیم ممکن است برخی از افراد با شنیدن این موضوع اذعان کنند ک انها هزینه لازم برای انعقاد قرارداد وکالت با وکیل ملکی را ندارند و نمی دانند چگونه می توانند از چنین فرد متخصص و حرفه ای کمک بگیرند تا مسائل و مشکلات را به روش درستی حل کند و این در حالی است که هیچ گونه الزام و تعهدی وجود ندارد که وکیل ملکی را مجبور کند تا تنها برای کسانی که نیاز به مشاوره دارند و برای انعقاد قرارداد وکالت کرده اند، خدمات مشاوره حقوقی ارائه دهد. عموم مردم می توانند به راحتی از هر مکانی برای مشاوره با وکیل ملکی اقدام کنند و به راحتی از راهنمایی های یک فرد متخصص در این زمینه استفاده کنند.
جالب است بدانید که در سال های اخیر افراد بسیار زیادی به دلیل محدودیت زمانی و مکانی که داند نمی توانستند به وکیل ملکی مراجعه کند و همین موضوع باعث می شد تا حقوق آنها تا حد زیادی مورد تضییع واقع گردد. به همین دلیل هم وکیل ملکی با فراهم اوردن خدمات مشاوره ای حضوری و غیرحضوری مشکل را تا حد زیادی پیگیری کرده است و به جز خدمات مشاوره ای حضوری بتوانید به راحتی از مشاوره غیر حضوری استفاده کنید.
مشاوره غیر حضوری با وکیل ملکی دارای انواع مختلفی است و به مواردی همچون مشاوره تلفنی و اینترنتی تقسیم می شوند. در مورد مشاوره تلفنی باید بگوییم که افراد می توانند از طریق تلفن همراه با وکیل ملکی صحبت کنند و همه سوالات خود را بپرسند و در چنین حالتی دیگر فرقی ندارد که از کدام منطقه تماس بگیرند و در موقعیت جغرافیایی قرار گرفته باشند. برای استفاده از مشاوره با وکیل ملکی به صورت اینترنتی یز می توان به راحتی از طریق اپلیکیشن های مختلف اقدامات لازم را انجام داد. از آنجایی که آمار و ارقام به دست آمده در سال های اخیر این موضوع را ثابت می کند که بیش از نیمی از پرونده های مختلف و دعای قانونی که رد جامعه پیش می آید مربوط به مسائل ملکی است و بسیاری از مردم به دنبال کسی هستند که در این زمینه بتواند به انها راهنمایی کند به همین دلیل هم می توانیم بگوییم که وکیل ملکی می تواند بهترین گزینه ممکن باشد.
وکیل ملکی یک وکیل حقوقی یا کیفری؟!
وکیل ملکی را از بسیاری جهات می توان وکیل حقوقی دانست. در واقع عمده دعاوی ایجاد شده در خصوص ملک را می توان در حوزه حقوقی دسته بندی کرد. اما برخی دیگر از دعاوی در این حوزه وجود دارد که در مسیر کیفری قابل بررسی و احقاق حق است. از این رو شاید در برخی مواقع بتوان وکیل ملکی را یک وکیل کیفری نیز تلقی کرد. اما مسئله ای که وجود دارد این است که اساسا کیفری یا حقوقی بودن وکلا می تواند چارچوب اصلی کارکرد آن ها را نشان دهد. از این رو بهتر است پیش از هر مفهوم حقوقی و کیفری بودن قوانین را مورد بررسی قرار دهیم.
به طور کلی قانون ایران از دو زیرساخت اصلی حقوقی و کیفری ساخته شده است. در کلام ساده تر می توانیم اینگونه بیان کنیم همه قوانین ایران تحت یکی از این دو زیرساخت تعریف می شود. بنابراین هر چیزی که از قانون می بینید و یا می شنوید همه و همه تحت عنوان قانون کیفری یا حقوقی قابل بررسی است. این نکته مهمی است که نباید آن را فراموش کرد.
قانون در بخش حقوقی به حقوق هر فرد در جامعه می پردازد. در کلام ساده تر می توان گفت که این بخش از قانون مشخص می کند که هر فرد در جامعه چه چارچوب هایی را در چه موقعیت هایی باید رعایت کند، همچنین نشان می دهد که این فرد از چه حقوقی برخوردار است و چگونه می تواند این حقوق را به دست بیاورد. این کل کارکردی است که انواع وکلای حقوقی مانند وکیل خانواده انجام می دهند.
اما قانون در بخش کیفری به مفهوم بسیار مهم جرم می پردازد. در کلام ساده تر در این بخش از قانون مشخص می شود که چه فعلی جرم است، چه مجازاتی دارد و این مجازات به چه شکلی باید اجرایی شود. این چارچوبی است که یک وکیل در حوزه کیفری مانند وکیل شکایت از پزشک انجام می دهد. نکته بسیار مهمی که باید بدانید این است که وکیل تنها در مسیر کیفری امکان شکایت و تقاضای مجازات را خواهد داشت. بنابراین شناخت نوع دعوی و استفاده از وکیل مناسب می تواند در هزینه و زمان صرفه خوبی ایجاد کند.
از وکیل ملکی چه انتظاراتی می توانیم داشته باشیم؟
وکیل ملکی را غالبا به عنوان یک وکیل در حوزه حقوقی می شناسیم. از این رو انتظاراتی که در این جا بیان می کنیم نیز بر اساس همین موضوع خواهد بود. به طور کلی هر وکیل در جامعه دو کارکرد اصلی می تواند داشته باشد. کارکرد اول هر وکیل همان چیزی است که در ذهن شماست. در واقع بسیاری از ما وکلای قانون را تنها در مسیر قضایی و دادگاهی دیده ایم و این تصور در ما ایجاد شده است که وکلا را تنها می توان در چنین مسیرهایی استفاده کرد. اما زمانی که به دیدگاه یک انسان در جامعه ای با سطح بالا توجه می کنیم متوجه کارکرد اصلی و مهمی از وکلا مانند وکیل طلاق می شویم.
بگذارید کمی ساده تر بیان کنیم. بسیاری از دعاوی ایجاد شده در مسیر های قضایی مبنی بر عدم آگاهی حداقل یکی از طرفین دعوی است. به طور مثال فردی وارد معامله با فرد دیگری می شود اما از احکام و قوانین قرارداد و معامله هیچ چیزی نمی داند. همین مسئله امکان سوء استفاده از وی را فراهم می آورد. بنابراین وی کاملا ساده و سریع درگیر مسیرهای قضایی و قانونی می شود. مسئله ای که وجود دارد این است که اساسا این مسیرها بسیار سخت، مبهم و طولانی است. در واقع فرد و جامعه علاوه بر این که متحمل هزینه های مالی بسیاری می شوند، از نظر روانی نیز تحت فشار قرار می گیرد. این در حالی است که چنین پرونده هایی می تواند زمان و توان سیستم قضایی را به شدت کاهش دهد. همه این دلایل کافی است تا در جامعه ای با سطح بالاتر کاری صورت بگیرد که چنین دعوی هایی ایجاد نشود. این مهم امکان پذیر نخواهد بود مگر به واسطه آموزش قوانین به تمامی افراد جامعه!
اما این راه نیز چندان عملی نخواهد بود. چرا که تحصیل قانون به اندازه ای سخت و پیچیده است که خود به عنوان شغلی مجزا شناخته می شود. اینجاست که وکلا وارد کار می شوند. هر وکیلی مانند وکیل جنایی علاوه بر نقش دفاع از موکل در مسیر قضایی می تواند به عنوان مشاور یا کمک کننده در کنار وی حضور داشته باشد. بنابراین فرد پیش از هر اقدامی با وکیل خود مشورت کرده و می تواند بهترین تصمیم گیری را داشته باشد. این نکته بسیار مهمی است که در خصوص وکیل ملکی نیز صادق است.
وکیل ملکی و مفهوم مهم قرارداد
وکیل ملکی با دعاوی سر و کار دارد که اساس همه آن ها بر سر یک مفهوم بسیار مهم نقطه اشتراک دارند. در کلام ساده تر یک پایه این دعاوی قرارداد است. به طور مثال دعاوی ملکی عمدتا در خصوص دعاوی میان مالک و مستاجر، فروشنده و خریدار و … است. همه این روابط زمانی در قانون تعریف می شوند و قابل بررسی هستند که قراردادی در میان باشد. بنابراین شناخت مفهوم قرارداد و کارکرد آن می تواند بسیار کارساز باشد.
به طور کلی قرارداد رابطه میان انسان و جامعه را نشان می دهد. اگر بخواهیم صادقانه صحبت کنیم قانون همه روابط را به نوعی بر اساس قرارداد تعریف کرده و می کند. به طور مثال زمانی که شما از یک سوپرمارکت خریدی انجام می دهید به نظر نمی رسد که قراردادی منعقد شده باشد. اما واقعیت این است که شما بر اساس قراردادی پنهان توافق کردید که در ازای پرداخت هزینه ای مشخص، محصول مشخصی را دریافت کنید.
قرارداد در قانون تعریف کننده و مشخص کننده روابط انسان ها با یک دیگر است. این قرارداد است که نشان می دهد وظیفه هر فرد در قبال فرد مقابل چیست و چه رفتاری باید نشان دهد. قرارداد بر اساس یک موضوع یا هدف شکل می گیرد و طرفین بر اساس این هدف تعهداتی را بر عهده می گیرند. این تعهدات با انعقاد قرارداد لازم الاجرا محسوب می شود. نکته مهم اینجاست که قانون نیز این تعهدات را لازم الاجرا دانسته است. بنابراین عدم اجرای تعهد و یا ناقص انجام دادن آن می تواند باعث شود که فرد مقابل امکان شکایت و احقاق حقوق خود را به دست بیاورد.
از این رو گفته می شود که قرارداد تنظیم کننده روابط در جامعه است. این موضوعی است که وکیل ملکی با آن سروکار دارد. در واقع اولین چیزی که توسط وکلا و دادگاه مورد بررسی قرار می گیرد همین قراردادهاست. در قرارداد مشخص می شود که وضعیت چیست و هر کدام از طرفین چه تعهداتی داشته اند. این ها مهمترین اطلاعاتی است که می توان در یک دادگاه حقوقی و یا حتی کیفری به آنها استناد کرد.
وکیل ملکی و انواع قرارداد در قانون
دانستیم که وکیل ملکی عمدتا بر اساس مفهوم قرارداد ها کارکرد خودش را نشان می دهد. از این رو بهتر این است که کمی بیشتر در خصوص قراردادها بخوانیم و آن ها را مورد مطالعه قرار دهیم. همانطور که گفته شد قرارداد مشخص کننده تعهدات طرفین نسبت به یکدیگر بر اساس هدفی خاص و مشخص است. اما مسئله ای که وجود دارد این است که در قانون ایران از دو نوع قرارداد استفاده شده است.
به طور کلی می توان اینگونه بیان کرد که قانون از دو نوع قرارداد لازم و جایز استفاده کرده است. بنابراین تمامی قرارداد ها در ایران باید تحت عنوان یکی از این دو نوع قرارداد باشند. قرارداد جایز قراردادی است که امکان انحلال آن بدون هیچ پیش نیاز قانونی در هر زمان و مکانی وجود دارد. به طور مثال یک قرارداد وکالت را می توان از همین نوع دانست. بنابراین موکل می تواند در هر زمان و مکانی نسبت به فسخ قرارداد خود اقدام کند.
اما جامعه نیاز به قراردادهای نسبتا محکم تر و البته قوی تری دارد. از این نظر که امکان انحلال یا فسخ قرارداد به سادگی امکان پذیر نباشد. در صورتی که یکی از طرفین بدون رعایت قوانین قرارداد را منحل کند عملا امکان پیگرد قانونی برای فرد مقابل وجود داشته باشد. این دست از قراردادها را قراردادهای لازم می دانیم. عمده دعاوی ایجاد شده چه در حوزه کاری وکیل ملکی و چه در سایر حوزه معمولا به عنوان قرارداد لازم شناخته می شوند. مسئله بسیار مهمی که در خصوص قراردادهای لازم باید بدانید این است که این قرارداد ها منحل نمی شوند مگر این که یکی از چهار حالت ابطال قرارداد، انفساخ قرارداد، فسخ قرارداد و اقاله ایجاد شود. این نکته بسیار مهمی است که در خصوص قراردادها باید به آن توجه کرد.
یکی از مهمترین کارکردهای یک وکیل ملکی نیز دقیقا در حوزه تدوین قراردادها می باشد. در واقع می توانیم اینگونه بیان کنیم که استفاده از یک وکیل ملکی در زمان تدوین قرارداد هایی مانند قرارداد خرید و فروش و یا قرارداد اجاره این امکان را در اختیار شما قرار می دهد که بتوانید با خیالی آسوده تر قراردادی تنظیم کنید که نسبت به سرانجام رسیدن آن مطمئن تر باشید. در واقع قرارداد یک زبان قانونی است. از این رو فردی می تواند دست به تدوین و تنظیم آن بزند که بر زبان قانون و جنبه های مختلف آن مسلط باشد. این نکته بسیار مهمی است که باید به آن توجه داشته باشید.
وکیل ملکی و کارکرد کیفری او
با وجود این که عمده کارکرد و کاربرد وکیل ملکی در حوزه حقوقی است، اما این وکیل می تواند به عنوان یک وکیل کیفری در دادگاه ها حضور داشته باشد. به طور کلی می توان اینگونه بیان کرد که این وکیل هم در حوزه حقوقی و هم در حوزه کیفری بسته به نوع دعوی می تواند حضور داشته باشد.
حال نوبت این است که بخواهیم کمی از جنبه کیفری کارکرد وکیل ملکی صحبت کنیم. همانطور که بیان کردیم قانون در بخش کیفری به این سوال ها می پردازد که آیا فعل صورت گرفته جرم است؟ اگر جرم است چه مجازاتی باید برای آن در نظر گرفت؟ همچنین این مجازات به چه صورتی باید اجرایی شود؟ این سه جنبه مهم از قانون کیفری است. بنابراین می توان انتظار داشت که هر وکیل در حوزه کیفری مانند وکیل ملکی در این سه بخش فعال باشد.
قبل از این که بخواهیم به صورت مجزا به هر کدام از این بخش ها و کارکرد وکیل در آن اشاره کنیم بهتر است به این نکته بپردازیم که مراحل ارائه دادخواست و دادرسی در مسیر کیفری با مسیر حقوقی متفاوت است. در مسیر حقوقی دادگاه به صورت مستقیم دادخواست را دریافت می کند و بر اساس ان جلسات دادرسی را آغاز می کرد. اما این مسئله در مسیر کیفری کاملا متفاوت است.
با ارائه دادخواست ابتدا این دادسرا است که مسئول رسیدگی به پرونده می باشد. دادسرا با توجه به دادخواست سعی می کند جرم صورت گرفته را بررسی کند. اگر دادسرا به واسطه ابزارهایی که در اختیار دارد توانست ثابت کند که جرمی صورت گرفته، تمامی پرونده را همراه با کیفرخواست به دادگاه مربوطه ( دادگاه کیفری یک، دو و یا دادگاه انقلاب ) ارجاع می دهد. نکته بسیار جالب توجه اینجاست که دادگاه بر اساس تمامی مدارک، پرونده را از ابتدا مرور می کند و شرایط اثبات جرم را دوباره مورد بررسی قرار می دهد. در صورت اثبات مجرم بودن فرد مجازاتی برای وی توسط دادگاه تعیین می شود. در این مرحله نیز دوباره پرونده به دادسرا ارجاع داده می شود تا بر اجرای حکم نظارت کامل داشته باشد. این نکته بسیار مهمی است که باید به آن توجه ویژه ای داشته باشید.
وکیل ملکی و اثبات جرم
وکیل ملکی را اگر بخواهیم از دید کیفری مورد بررسی قرار دهیم، می توان انتظار داشته باشیم که در سه جنبه، اثبات جرم، تعیین مجازات و اجرای حکم کارایی داشته باشد. بنابراین اولین و شاید مهمترین گام و کارکرد یک وکیل ملکی در جنبه کیفری را می توان همان مرحله اثبات یا رد جرم دانست.
شاید این موضوع برای شما جالب باشد که قانون نسبت به اثبات جرم حساسیت بسیاری دارد. علت این موضوع نیز ساده و مشخص است. قانون در بخش کیفری به واسطه اثبات جرم این قدرت را پیدا می کند که بتوان در زندگی، جان یا مال افراد تاثیرگذار باشد. به طور مثال قانون در این بخش این قدرت را دارد که حتی برای زنده ماندن یا نماندن افراد ( اعدام ) نیز تصمیم گیری کند. از این رو وقوع یک فعل که به نظر خلاف قانون باشد را نمی توان مصداقی بر مجرمانه بودن فعل دانست.
قانون زمانی فعل را جرم تلقی می کند که اساسا این فعل سه رکن اساسی مادی، معنوی و قانونی را به صورت همزمان داشته باشد. رکن مادی به آثار منفی و قابل اثبات فعل می پردازد. به عبارت ساده تر اگر فعل آثار منفی قابل اثبات یا قابل رویتی داشته باشد می توان گفت که این فعل رکن معنوی اثبات جرم را داراست. اما در رکن معنوی به نیت و عملکرد فاعل توجه می شود. در واقع زمانی می توان گفت که جرمی اتفاق افتاده است که ثابت شود فرد با نیت و هدفی مشخص دست به این کار زده است. به نوعی سهوی بودن فعل نمی تواند باعث شود که جرم اثبات شود. رکن دیگر که به رکن قانونی معروف است به دیدگاه و مصداق قانون در خصوص آن فعل توجه می کند. در واقع بنا بر ماده دو قانون مجازات اسلامی اگر قانون در خصوص فعلی سکوت کرده باشد و یا آن مصادیق آن را در دسته جرایم ذکر نکرده باشد نمی توان آن فعل را حتی با اثبات دو رکن قبلی جرم دانست. این نکته بسیار مهمی است که باید به آن توجه کرد.
به طور کلی می توان اینگونه گفت که وکیل ملکی در حوزه کیفری بر اساس این سه رکن می تواند از موکل خود دفاع کند. در واقع این سه رکن برای وکلای کیفری مانند سه ابزار بسیار مهم عمل می کند. از این رو شناخت این ابزار می تواند بسیار کارآمد و مهم باشد.
وکیل ملکی و تعیین مجازات
وکیل ملکی در بعد کیفری بعد از اثبات جرم، وارد مرحله تعیین مجازات می شود. در واقع قانون بر اساس جرم اتفاق افتاده تصمیم می گیرد که چه جرمی برای مجرم در نظر بگیرد. برای این که بدانیم مجازات چگونه تعیین می شود و ما از یک وکیل ملکی چه انتظاراتی می توانیم داشته باشیم بهتر است کمی بیشتر در خصوص مجازات در قانون ایران صحبت کنیم.
به طور کلی در قانون ایران مجازات به دو دسته مهم حدی و تعزیری تقسیم می شود. همانطور که میدانید بخش عمده ای از قوانین ایران بر اساس قوانین فقهی و اسلامی تعیین شده است. از این رو کاملا طبیعی و مشخص است که برخی از جرایم و مجازات ها توسط اسلام در قانون ایران مشخص شده باشد. به این دسته از جرایم و مجازات ها حدی گفته می شود. ویژگی بسیار مهمی که این دسته از مجازات ها دارند این است که اساسا هیچ فردی در قانون و یا خارج از قانون بعد از صدور این مجازات امکان تغییر ( کم یا زیاد کردن ) آن را ندارد.
اما دسته دیگر مجازات ها توسط خود قانون و بر اساس ویژگی های مختلفی مانند شرایط اجتماعی، وضعیت جرم، کیفیت جرم و … تعیین می شود. این جرایم معمولا به شکل بازه ای بیان می شوند و مهمترین ویژگی آن ها این است که وکیل می تواند بنا بر نیاز موکل خود درخواست افزایش یا کاهش مجازات را داشته باشد. این نکته بسیار مهمی است که در کارکرد وکیل ملکی می تواند بسیار تاثیرگذار باشد.
اما مجازات در قانون ایران را می توان از جنبه قابل گذشت یا غیر قابل گذشت بودن آن نیز مورد توجه قرار داد. در واقع در قانون ایران برخی از جرایم جنبه فردی بیشتری دارند و برخی دیگر آثار اجتماعی بزرگتری دارند. آن دسته از جرایمی که تاثیر فردی دارد بنا بر شکایت شاکی خصوصی امکان دادرسی آن ایجاد می شود و با گذشت شاکی نیز پرونده مختومه اعلام می شود. این نکته بسیار مهمی است که می تواند تاثیر عمده ای در انتخاب وکیل ملکی و یا سایر وکلا در بعد حقوقی داشته باشد.
وکیل ملکی را چگونه انتخاب کنیم؟
ما تا به اینجا سعی کردیم که وکیل ملکی را از ابعاد حقوقی و کیفری به صورت کامل مورد بررسی قرار دهیم. به نوعی اکنون می دانیم که در حالت کلی یک وکیل ملکی در چه چارچوبی کار می کند. اما سوالی که وجود دارد این است که آیا در یک دعوی ملکی می توانیم از هر وکیل ملکی استفاده کنیم؟ مسلما خیر.
همانطور که عنوان شد دعواهای ملکی بسیار گسترده هستند، از این رو نمی توان انتظار داشت که یک وکیل بتواند در تمامی این حوزه ها تجربه و تخصص کافی داشته باشد. بنابراین اولین گام برای انتخاب بهترین وکیل در خصوص دعوی مورد نظر این است که بتوانیم نیاز واقعی و قانونی خودمان را کشف کنیم.
آیا ما قصد داریم در تدوین یا انعقاد یک قرارداد از وکیل کمک بگیریم؟ آیا دعوی مورد نظر ما حقوقی است؟ آیا امکان شکایت کیفری برای دعوی ما وجود دارد؟ این ها همه سوالاتی است که با شناخت دقیق نیاز قانونی می توان به آنها پاسخ داد. در کلام ساده تر شما باید بتوانید نیاز واقعی خودتان را به زبان قانون بیان کنید. این کار چندان ساده ای نیست. از این رو پیشنهاد ما این است که برای کشف این نیاز از یک مشاوره قانونی استفاده کنید. کارشناسان گروه وکلای پارسا می توانند گزینه مناسبی برای راهنمایی شما باشند.
بعد از کشف نیاز این نکته را یادتان باشد که مناسب ترین و بهترین وکیل برای شما همان وکیلی است که بتواند نیاز شما را برطرف کند. اما در این بین تجربه و تخصص وکیل می تواند بسیار تاثیرگذار باشد. در واقع تخصص وکیل کمک می کند که وی بتواند بهترین مسیر ممکن برای پیشبرد پرونده یا دعوی شما را پیدا کند. با توجه به این که قوانین ایران به خصوص در حوزه خرید و فروش و مسائل ملکی بر اساس اسلام و فقه تدوین شده، بهتر است که این وکیل تخصص خوبی نیز در این حوزه داشته باشد. اما این تخصص زمانی کارایی لازم و کافی را می تواند داشته باشد که تجربه در کنار آن قرار بگیرد. در واقع این تجربه کاری است که نشان می دهد این مسیر چگونه باید طی شود. این ها مهمترین نکاتی است که شما در انتخاب یک وکیل باید به آن توجه داشته باشید.
The post وکیل ملکی appeared first on گروه وکلای پارسا.