خسارت معنوی
خسارت معنوی چیست؟
خسارت معنوی به چه معنی است؟ خسارت معنوی چه کارکردی دارد؟ چرا از خسارت معنوی استفاده می شود؟ مهمترین نکات مربوط به خسارت معنوی چیست؟ شرایط خسارت معنوی چیست؟ چگونه خسارت معنوی ثابت می شود؟ آیا خسارت معنوی قابل اثبات است؟ چگونه خسارت معنوی اثبات می شود؟ شرایط اثبات خسارت معنوی چیست؟ کارکرد یک وکیل پایه یک دادگستری در خصوص خسارت معنوی چیست؟ خسارت معنوی در قانون چگونه تعریف شده است؟ نظر قانون در خصوص خسارت معنوی چیست؟ خسارت معنوی در کدام دادگاه مورد بررسی می شود؟ خسارت معنوی توسط کدام نهاد تعیین می شود؟ خسارت معنوی در خصوص چه مسائلی قابل بررسی است؟ آثار خسارت معنوی چیست؟
خسارت معنوی یکی از انواع خسارت هایی است که در قانون تعریف شده است. در کلام ساده تر قانون گذار خسارت های غیر از خسارت های فیزیکی و قابل رویت را نیز به عنوان خسارت قبول کرده است. به طور مثال آسیب های روحی و یا هتک حرمت خانوادگی را به عنوان خسارت معنوی تعریف کرده است. همچنین قانون گذار بر اساس تعریف ارائه شده برای جبران این خسارت شرایطی را در نظر گرفته است که در عمده موارد به صورت پرداخت جریمه مالی جبران خسارت معنوی صورت می گیرد.
به طور کلی ما در این مقاله به دنبال این هستیم که بدانیم خسارت معنوی چیست و چه شرایطی دارد؟ در خصوص چه مواردی خسارت معنوی مورد استفاده قرار می گیرد؟ همه این ها نشان می دهد که شناخت فرد نسبت به این دسته از خسارات می تواند روند دادرسی به شکل دیگری پیش ببرد. در واقع هر وکیل کیفری به خوبی می داند که حقوق معنوی نیز از مهمترین حقوق هر فرد در جامعه شناخته می شود. از این رو لازم است که قانون نسبت به این حقوق در جامعه دفاع کند. اما موضوعی که وجود دارد این است که همه چیز بستگی به تعریف خسارت و زیان معنوی دارد. در ادامه بیشتر در این خصوص صحبت خواهیم کرد. با ما در ادامه همراه باشید.
خسارت معنوی و تعاریف مربوط
خسارت معنوی بدین معنی است که فرد از نظر معنوی مورد آسیب قرار گرفته است. بگذارید کمی در این خصوص بیشتر صحبت کنیم. به طور کلی زمانی یک جرم اثبات می شود که سه رکن مادی، معنوی و قانونی به صورت همزمان اثبات شود. در رکن مادی به آسیب های وارد شده و قابل اثبات توجه می شود.
به طور مثال اگر بر اساس فعلی آسیب جسمی به فردی وارد شود و یا اموال وی از بین رفته باشد، خسارت مادی و فیزیکی قابل اثبات است. اما این مسئله در خصوص موارد معنوی چگونه است؟ به طور کلی قانون آیین دادرسی کیفری زیان معنوی را معطوف به صدمات روحی، هتک حرمت یا اعتبار شخصی و یا مسائل خانوادگی و آبروی اجتماعی می داند. بنابراین در این خصوص امکان پیگیری و دریافت خسارت معنوی وجود دارد.
بگذارید با یک مثال این مسئله را بیشتر توضیح دهیم. به طور مثال فرض کنید که فردی در میان جمع شروع به توهین و هتک حرمت به فرد می کند. در این صورت به نظر نمی رسد که آسیب فیزیکی به فرد وارد شده باشد اما آبروی وی در جمع و شخصیت او از بین رفته است. در مثال دیگری می توان به مواردی اشاره کرد که بر اساس رفتار یک فرد اعتبار فرد دیگر در بازار و در میان مشتریان از بین می رود. در این صورت زیان معنوی به فرد وارد می شود.
آن چیزی که در همه این ها مشخص است این است که ممکن است زیان معنوی به صورت مستقیم به فرد وارد شود و یا این که بر اساس یک رفتار و یک جرم دیگر این اتفاق رخ دهد. به طور مثال ممکن است به فردی تجاوز جنسی شود. بنابراین در کنار تمامی زیان های فیزیکی و مجازات های مربوط به آن، فرد قربانی از نظر روحی و روانی نیز تخریب شده است. در این صورت قانون باید سعی کند خسارت های وارد شده به روح این فرد را نیز از متجاوز دریافت کند. این نکته بسیار مهمی است که باید به آن توجه داشته باشید.
خسارت معنوی، اثبات و تعیین مجازات
خسارت معنوی یکی از مهمترین چالش های قانونی در هر کشوری محسوب می شود. در واقع مسئله ای که وجود دارد این است که زیان معنوی در بسیاری از موارد غیر قابل لمس و مشاهده است. بنابراین نمی توان به سادگی این زیان وارد شده را محاسبه کرد تا بتوان بر اساس آن مجازات و یا خسارتی تعیین کرد.
علاوه بر این مسئله بسیار مهم دیگری که وجود دارد این است که اثبات این زیان چندان کار ساده ای محسوب نمی شود. برخی از جرایم مانند هتک حرمت، توهین، افترا و … ذاتا موجب این خسارت هستند. در این خصوص اثبات این موارد چندان کار سختی نیست. اما در سایر موارد شاید یک وکیل کیفری تهران یا شهرستان باید سختی های بسیاری در خصوص اثبات این زیان انجام دهد. این نکته بسیار مهمی است که باید به آن توجه داشته باشید.
اما در خصوص مجازات و خسارت های تعیین شده در مسئله زیان معنوی نمی توان به سادگی صحبت کرد. اول این که عنوان خسارت بدین معنوی است که به اندازه زیان وارد شده باید تعیین شود. بنابراین در قانون خسارت نقش تنبیهی ندارد. بنابراین لازم است که به اندازه زیان وارد شده تعیین شود.
همچنین نکته ای که باید بدانید این است که بر اساس این که چه جرمی صورت گرفته و چه فعلی موجب این زیان شده، خسارت معنوی تعیین میشود. به طور مثال در صورتی که توهین و افترا صورت بگیرد، مجازاتی مجزا نسبت به جرم قذف در نظر گرفته شده است. در قذف فرد مجرم به شلاق حدی محکوم می شود. این ها مهمترین مواردی است که در خصوص این زبان وجود دارد.
اما در این خصوص پیشنهاد ما این است که حتما از یک وکیل یا فردی مجرب در این حوزه استفاده کنید. چرا که از همان ابتدا اثبات جرم و تعیین زیان وارد شده سختی های خاص خودش را دارد. از این رو لازم است فردی در این بین وجود داشته باشد که مسیر را به طور کامل بشناسد تا بتواند بر اساس آن اقدامات لازم را انجام دهد.
The post خسارت معنوی appeared first on گروه وکلای پارسا.