لایحه تجدید نظر برای حکم طلاق
ازدواج از بهترین سنت ها در اسلام و در فرهنگ ایرانیان شناخته شده است. در خصوص ازدواج و تشویق به آن، روایات زیادی در قرآن و سیره پیامبر و ائمه وجود دارد. به طور مثال پیامبر اسلام در خصوص ازدواج می فرمایند: هرکس ازدواج کند، نصف دین خود را کامل نموده است. هم چنین در علم جامعه شناسی و روانشناسی بر ازدواج تأکید فراوانی شده است. ازدواج، آرامش روح و روان را فراهم می کند و موجب مسئولیت پذیری زن و مرد می شود. به عبارت دیگر، زن و مرد با ازدواج به ثبات خواهند رسید. اما متأسفانه در پاره ای از موارد، ازدواج ها به طلاق منجر می شوند. همان قدر که دین و فرهنگ ما بر ازدواج تأکید نموده و آن را امری پسندیده می داند، به همان نسبت طلاق را ناپسند می شمارد. ناگفته نماند که طلاق، اختیاری قانونی و شرعی است و در بسیاری موارد می تواند بهترین راه حل موجود باشد.
در این نوشتار در نظر داریم لایحه تجدید نظر برای حکم طلاق را بررسی نماییم. با ما همراه باشید.
انواع و اقسام طلاق
طلاق واژه ای عربی و از مصدر اطلاق یا تطلیق می آید. این لغت در فارسی به معنای جدایی، گره گشایی و رها شدن می باشد. در حقیقت طلاق ابزاری برای خاتمه بخشیدن به زندگی زناشویی است. به این معنا که زن و شوهر پس از طلاق وظیفه ای در قبال یکدیگر نداشته و نسبت به یکدیگر کاملا نامحرم و غریبه می شوند. با وجود این که طلاق آثار مخربی بر روی دو طرف می گذارد، اما گاهی تنها راه چاره بوده و می تواند کارساز باشد. طبق قانون مدنی ایران، طلاق به انواع گوناگونی تقسیم شده است. مطابق قانون، طلاق به سه نوع؛ دادخواست طلاق از طرف زوج، دادخواست طلاق از طرف زوجه و دادخواست طلاق به صورت توافقی تقسیم می گردد.
به طور کلی حکم طلاق از احکامی بوده که در سه مرحله قابل شکایت می باشد. البته این مورد در مورد حکم طلاق غیابی قابل واخواهی است. مراحل شکایت و اعتراض به حکم طلاق شامل فرجام خواهی در دیوان عالی کشور، تجدید نظر خواهی در دادگاه تجدید نظر و واخواهی می باشد. واخواهی از حکم طلاق مشابه مرحله بدوی بوده و در مرحله تجدید نظر درستی مدارک و دلایل، رعایت مراحل رسیدگی و وجود حق مورد بررسی مجدد قرار می گیرد. در مرحله فرجام خواهی تنها به رعایت تشریفات و شکل مسائل رسیدگی می شود. ناگفته نماند که گاهی در واقعیت خلاف این موضوع نیز به چشم می خورد، تا جایی که دیوان عالی کشور دستور تشکیل جلسه رسیدگی می دهد.
در ادامه به بررسی راه های اعتراض به رأی طلاق و لایحه تجدید نظر برای حکم طلاق خواهیم پرداخت.
لایحه تجدید نظر برای حکم طلاق
قبل از انجام هر نوع طلاقی، باید در ارتباط با عدم امکان سازش میان زوجین، حکم دادگاه صادر شود تا دفتردار مجوز جاری نمودن صیغه طلاق میان زوجین را داشته باشد. در ارتباط با اعتراض به حکم طلاق می توان گفت، رأی صادره از سوی دادگاه خانواده با محوریت طلاق به سه صورت قابل اعتراض می باشد. این مهم تنها در صورتی اتفاق می افتد که تقاضای طلاق مبتنی بر توافق طرفین نباشد. به این معنا که هریک از زوجین به تنهایی و بدون رضایت طرف مقابل، تقاضای طلاق نمایند. اما در شرایطی که طلاق به صورت توافقی اتفاق بیفتد، زوجین اعتراض به رای طلاق را از یکدیگر ساقط می نمایند.
در ارتباط با لایحه تجدید نظر برای حکم طلاق می توان گفت، در دادگاه ها در سه مرحله به پرونده هایی با محوریت طلاق رسیدگی می شود. نخستین مرحله دادگاه بدوی می باشد که مسئولیت رسیدگی به پرونده در مرحله نخست را عهده دار است. پس از آن پرونده به دادگاه تجدید نظر ارجاع داده می شود. لایحه تجدید نظر برای حکم طلاق در این دادگاه تحت نظر 3 قاضی مورد بررسی قرار گرفته و رسیدگی می شود. در نهایت از رأی صادره در دادگاه تجدید نظر، فرجام خواهی می شود.
در صورتی که لایحه تجدید نظر برای حکم طلاق از سمت زوجه باشد، و در دادگاه اولی که برگزار شده، رأی به نفع زوجه صادر گردد و حکم تجدید نظر نیز به نفع وی صادر شود، با عنایت به این که حکم تجدید نظر قطعی بوده، از همان ابتدا قابل اجرا می باشد و می توان نسبت به طلاق اقدام کرد. هم چنین در صورتی که زوج حاضر نباشد، می توان به صورت غیابی اقدام به گرفتن طلاق نمود.
مراحل طی نمودن لایحه تجدید نظر برای حکم طلاق
همان طور که پیشتر اشاره کردیم، در ارتباط با اعتراض بهحکم طلاق از سوی دادگاه خانواده، رأی صادره به سه روش قابلیت اعتراض دارد. این راه ها عبارتند از: فرجام خواهی، واخواهی و تجدید نظر خواهی. به طور کلی هنگامی که طلاق با توافق طرفین انجام می شود، زن و مرد حق اعتراض به حکم طلاق را از یکدیگر ساقط می نمایند. به عبارت بهتر اگر اسقاط حق فرجام خواهی و تجدید نظر خواهی مورد غفلت واقع شود، طبیعی است که حق طلاق توافقی نیز قابل اعتراض می باشد.
منظور از واخواهی به عنوان یکی از راه های اعتراض به حکم طلاق، در حقیقت اعتراض به رأی طلاق غیابی می باشد. به این معنا که هیچ کدام از اخطاریه ها به خوانده ابلاغ نشده و به همین دلیل او در هیچ یک از جلسات حضور نیافته است. راه دیگر اعتراض به رأی طلاق، فرجام خواهی می باشد. معمولا در این مرحله، قضات بیشتر تشریفات دادرسی و شکل مسائل را مورد عنایت قرار می دهند.
مرحله دیگر در اعتراض به حکم طلاق، تجدید نظر خواهی در دادگاه تجدید نظر تهران می باشد. در این دادگاه به لایحه تجدید نظر برای حکم طلاق به صورت غیر حضوری رسیدگی می شود. معمولا قضات با توجه به لوایح موجود، تصمیم لازم را اتخاذ می نمایند. لازم به ذکر است که رأی طلاق نیز مانند هر رسیدگی حقوقی دیگری، امکان توسل به راه های خلاف قاعده و غیر معمول شکایت را دارد. یکی از این راه ها، اعاده دادرسی می باشد. در حقیقت اعاده دادرسی به معنای بازگردانیدن است. در این مرحله، موضوعی که پیشتر قضاوت شده و حکمی در خصوص آن صادر شده، بنا به دلایلی مورد رسیدگی مجدد قرار می گیرد.
زمان لازم جهت اعتراض به لایحه تجدید نظر برای حکم طلاق چقدر می باشد؟
باید خاطر نشان ساخت که هیچ گونه زمان و موعد تعیین شده و مقرری برای اعتراض به لایحه تجدیدنظر برای حکم طلاق وجود ندارد و و این مهم به شعبه استان بستگی دارد. در حقیقت بستگی به این دارد که در شعبه استان چه کارهایی جلوی طی شدن روال پرونده شما را می گیرد. در واقع پرونده شما به شعبه استان ارسال می گردد و در نوبت بازرسی قرار خواهد گرفت. به طور کلی می توان گفت که چیزی در حدود یک الی دو ماه به طول می انجامد.
The post لایحه تجدید نظر برای حکم طلاق appeared first on گروه وکلای پارسا.