لایحه در خصوص کاهش سن
دلایل استفاده از لایحه در خصوص کاهش سن و راه های قانونی مرتبط با آن
لایحه در خصوص کاهش سن یکی از دلایل مراجعه افراد به ثبت احوال است. از روزی که در سال 1297 شمسی اولین شناسنامه در ایران صادر شد دیگر شناسنامه برای تمامی ایرانیان الزامی شد. به مرور زمان و پیشرفت جوامع و نیاز به احراز هویت شناسنامه تبدیل به رسمی ترین و مهم ترین سند شخصی افراد شده است. امروزه اگر شخصی شناسنامه نداشته باشد علاوه بر معلوم نبودن هویت خانوادگی هویت ملی او نیز زیر سوال می رود. امروزه کارت های ملی در کنار شناسنامه جهت احراز هویت به کار می رود، اما شناسنامه همچنان جایگاه خودش را به عنوان محل ثبت ازدواج، تولد فرزندان، ثبت مهرهای انتخاباتی همچنین ثبت وفات شخص به کار می رود. حال که به اهمیت بالای این سند پی بردیم. در صورتی که موردی مانند تولد شخص در این سند اشتباه ثبت شده باشد تکلیف چیست؟
چند دلیل مختلف برای ثبت اشتباه تاریخ تولد در شناسنامه وجود دارد. از جمله کمبود نیرو در ثبت احوال و شلوغ بودن فضا باعث پرت شدن حواس مامور ثبت شود و تاریخ تولد را اشتباه ثبت کند، معمولا در گذشته و در دهه های 40 الی 60 که کودکان در اثر بیماری های مختلفی فوت می کردند، پدر و مادر به دلیل عدم آگاهی شناسنامه وی را ابطال نمی کردند و آن را برای فرزندی که در آینده به دنیا می آمد نگه می داشتند. یکی دیگر از دلایل هم مناطق روستایی دور افتاده از شهر است. ممکن است افرادی که در روستاهای دور افتاده زندگی می کنند و رفت و آمد به شهر برای آن ها سخت است، اگر فرزندی به دنیا بیاید دیر برای دریافت شناسنامه وی اقدام کنند و تاریخ تولد وی را هنگام مراجعه به ثبت احوال به مامور ثبت اشتباه بگویند.
بیشتر مشکلات مربوط به تفاوت سن مربوط به ثبت سن بالاتر برای کودک در شناسنامه است، برای نمونه فردی در حال حاضر 20 سال دارد اما شناسنامه وی 25 ساله است. در این موارد قانونی برای کاهش سن وجود دارد که در ادامه مورد بررسی قرار می گیرد.
شرایط استفاده از لایحه کاهش سن
لایحه در خصوص کاهش سن تبدیل به یک موضوع مهم در ثبت احوال شده است. در عنوان قبلی تعدادی از دلایل ثبت اشتباه سن شناسنامه ای بیان شد. مواردی که بیان شد بیشتر مربوط به گذشته بود. امروزه نیز ممکن است افراد به دلایل مختلف، مثلا اینکه کودک زودتر به مدرسه برود شناسنامه او را در صورتی که نیمه دوم باشد نیمه اول بگیرند، یا اینکه عده ای تابع رسوم اشتباه مدگرایی شناسنامه وی را در یک روز و ماه خاص که عدد ماه و روز یکسان است می گیرند. به هر حال اخذ شناسنامه ای که تاریخ تولد آن مشکل دار است در آینده کودک تاثیرگذار است، ممکن است وی را با مشکلاتی رو به رو کند.
دلایل مختلف باعث شد لایحه در خصوص کاهش سن به تصویب برسد. هر یک از افراد فقط یک بار در طول زندگی می توانند از این لایحه استفاده کنند. طبق قانون در دو حالت تغییر سن شناسنامه ای مجاز است: اول سن شناسنامه ای 5 سال یا بیشتر باشد که در این صورت شخص باید به کمیسیون تشخیص سن در ثبت احوال مراجعه کند. حالت دوم در صورتی که اختلاف سن واقعی و ثبت شده در شناسنامه کمتر از 5 سال باشد، در این صورت توسط مرجع صالح و در دادگستری مورد بررسی قرار می گیرد، در صورت تایید در دادگستری اقدامات لازم جهت کاهش سن انجام می شود.
مراحل رسیدگی به لایحه تغییر سن در کمیسیون
لایحه در خصوص کاهش سن در کمیسیون ثبت احوال مخصوص زمانی است که اختلاف سن واقعی بیش از 5 سال باشد. طبق تبصره قانون حفظ اعتبار اسناد سجلی و جلوگیری از تزلزل آن ها مصوب سال 1367، لایحه در خصوص کاهش سن برای افرادی که اختلاف سن واقعی و شناسنامه ای آن ها بیش از 5 سال است، پس از آنکه از طرف شخص به کمیسیون ثبت احوال ارائه شد، کمیسیون وی را جهت تعیین سن واقعی به پزشکی قانونی معرفی می کند. پس از آن تقاضای شخص در کمیسیون مورد بررسی قرار می گیرد. هر رایی که از طرف کمیسیون صادر شود قطعی بوده و به هیچ عنوان قابل اعتراض و تقاضای مجدد نیست. پس در صورتی که قصد ارائه لایحه در خصوص کاهش سن را دارید حتما با یک متخصص حرفه ای در این زمینه مشورت کنید سپس اقدام نمایید.
مراحل رسیدگی به لایحه تغییر سن در دادگاه
لایحه در خصوص کاهش سن برای افرادی که اختلاف سنی واقعی آن ها کمتر از 5 سال است باید همراه با دلایل و مدارک کافی به دادگاه ارائه شود. در صورتی که دلایل و مدارک ارائه شده کافی و معتبر باشد حکم بر ابطال شناسنامه قدیمی و صدور شناسنامه جدید صادر می گردد، در غیر این صورت تقاضای فرد رد می شود. رای صادره از دادگاه نیز مانند کمیسیون ثبت احوال قطعی بوده و امکان اعتراض و تقاضا مجدد وجود نخواهد داشت. لایحه در خصوص کاهش سن را در هر دادگاهی می توان مطرح کرد و لازم نیست حتما در شهر محل تولد شخص باشد. جهت ارائه لایحه کاهش سن حتما فرد باید بیش از 18 سال سن داشته باشد. در صورتی که فرد کمتر از 18 سال باشد دادگاه حکم رشد صادر می کند.
نمونه لایحه در خصوص کاهش سن کمتر از 5 سال و تقدیم به دادگاه
بسمه تعالی
ریاست محترم شعبه… دادگاه عمومی
اینجانب م.ر با توجه به دلایل و مدارکی که پیوست تقدیم می گردد تقاضای خود را به شرح زیر معروض می دارم:
اینجانب متولد سال….13 می باشم. متاسفانه پدر و مادرم زمان اخذ شناسنامه اینجانب و با نیت خیرخواهانه زمان اخذ شناسنامه بنده، به جهت اینکه زودتر به مدرسه بروم سن بنده را 2 سال بزرگتر از سن واقعی به اداره ثبت احوال اعلام و شناسنامه مرا دریافت نموده اند. لذا با توجه به تبصره قانون حفظ اعتبار اسناد سجلی و جلوگیری از تزلزل آن ها مصوب سال 1367 و با توجه به اسناد و مدارک ارائه شده تقاضای ابطال شناسنامه قبلی و صدور شناسنامه مجدد را با توجه به سن واقعی خود دارم.
نمونه لایحه در خصوص کاهش سن و تقدیم به کمیسیون اداره ثبت احوال
ریاست محترم کمیسیون ثبت احوال شهرستان ….
اینجانب م.م متولد سال …13 با شماره ملی …. می باشم. دلایل اعتراض خود را نسبت به سن ثبت شده در شناسنامه ام خدمت جنابعالی معروض می دارم:
پدر و مادر اینجانب اهل روستایی دور افتاده بوده اند. چند سال قبل از تولد اینجانب برادری داشتم که بر اثر بیماری از دنیا رفته بود. پدر و مادرم به دلیل عدم آگاهی شناسنامه وی را ابطال نکرده و آن را نگه داشته اند، با تولد بنده شناسنامه وی را برای بنده در نظر گرفتند. متاسفانه به دلیل فاصله سن واقعی اینجانب با سن شناسنامه ام دچار مشکلات فراوانی در تحصیل ، شغل و سربازی ام شده ام. لذا با توجه به تبصره قانون حفظ اعتبار اسناد سجلی و جلوگیری از تزلزل آن ها مصوب سال 1367 از جنابعالی تقاضا دارم نسبت به معرفی اینجانب به پزشکی قانونی جهت تشخیص سن واقعی بنده و صحت ادعای من دستورات لازم را مبذول فرمایید.
The post لایحه در خصوص کاهش سن appeared first on گروه وکلای پارسا.